3commas review; betrouwbaarheid, ervaringen en setups

De cryptomarkt wordt volwassen en dus komen er ook steeds meer tools die handelaren ondersteunen. De ultieme ondersteuning is natuurlijk een trading bot, software die automatisch voor jou handelt. Een van deze populairste tools op dit gebied is 3commas.

In deze 3commas review lees je een uitgebreide beoordeling van deze crypto bot. Doet de software wat het belooft en is het bedrijf betrouwbaar?

3commas is een crypto trading bot die (delen van) het traden van je overneemt. Uiteraard doet 3commas niet zo maar wat, maar volgt het hierbij jou instructie.

Ik ben fan van 3commas en wel om twee redenen. Als eerste helpen de extra tradingmogelijkheden je om je day trading winstgevender te maken. Je zet je volledige trade alvast uit en zo voorkom je ook dat je uit emotie gaat handelen.

Ook de trading bots kunnen enorm winstgevend zijn. Een grid bot is een simpele methode voor 'buy low, sell high' die je heel snel in kunt stellen. DCA bots zijn vaak winstgevender, maar hiervoor heb je wat meer geduld nodig.

De interface van 3commas is heel duidelijk en de handleidingen helpen je ook goed op weg. Het enige nadeel aan 3commas is dat het niet rendabel is om een abonnement af te sluiten als je een hele kleine portefeuille hebt. 

Wat is 3commas?

3commas omschrijft zichzelf als software die crypto-investeerders helpt met een geavanceerde trading terminal en met automated bots. De software is dus voor meerdere doeleinden doeleinden geschikt.

3Commas heeft een uitstekende webversie met een mooie interface. Er zijn mobiele apps voor iOS en Android, maar hiermee heb je niet alle mogelijkheden die je op de desktop wel hebt. Dat is ook wel logisch, omdat je op een veel kleiner moet werken.

Hoe werkt 3commas?

3commas is geen exchange, maar software die je helpt om op exchanges te handelen. Je verbindt je exchange met 3commas. Daarna kun je via de trading terminal en bots in 3commas handelen.

Via de trading terminal zet je eenvoudig crypto trades uit op jouw voorwaarden. Dit noemen we een SmartTrades. Je hebt hier allerlei mogelijkheden die je op geen enkele andere exchange hebt. Later ga ik verder in op de mogelijkheden die deze SmartTrades bieden.

Als tweede heb je de mogelijkheid om crypto bots te starten. Je stelt dan de voorwaarden in waaronder een bot mag kopen en verkopen. Je voert hier ook je maatregelen door voor risicobeheersing, zoals het kiezen van een stoploss of het extra bijkopen.

Met welke exchanges werkt 3commas?

3Commas ondersteunt in totaal maar liefst 17 verschillende exchanges. Ik licht de meest populaire uit.

Welke soorten bots zijn er?

Je kunt de software van 3commas op verschillende manieren voor je aan het werk zetten. Als je hier al bekend mee bent, dan kun je dit uiteraard gewoon overslaan en gelijk naar mijn ervaringen skippen.

SmartTrades

Een SmartTrade is een mooie manier om je handmatige trades beter te laten verlopen. Je hebt verschillende instelmogelijkheden, die ik hieronder even kort toelicht.

 • Een SmartTrade: Een van de grootste problemen bij het handelen op een exchange is dat je je verkooporders pas kunt plaatsen als je aankooporders gepakt zijn. Je wilt eigenlijk slapen, maar je aankooporder wordt maar niet gevuld. Met een SmartTrade zet je je hele trade alvast klaar, inclusief meerdere verkooporders en een stop-loss die automatisch aangepast wordt.
 • Een SmartCover: Als je een daling voorziet van een coin die je hebt, dan kun je een smart sell uitvoeren. Je verkoopt bijvoorbeeld 0.1 Bitcoin voor $20000 en je verwacht deze voor $19500 terug te kopen. De winst steek je in je zak. Met een smart sell zet je dit allemaal klaar.
 • Een SmartSell: Vrijwel hetzelfde als een SmartCover, maar met een subtiel verschil. Hier heb je je coins hier al verkocht.
 • De SmartBuy: Deze gebruik je om een shortpositie op een exchange te sluiten.

Met de SmartTrades heb je allerlei funky functies die je winst vergroten of je verlies beperken, zoals:

 • Een meeschuivende stop-loss (trailing stop-loss)
 • Een trailing take profit, oftewel een meeschuivend moment om winst te nemen.
 • Een stop-loss die pas afgaat als de prijs een bepaald aantal seconden aan de voorwaarden voor je stop-loss voldoet.

Een ander groot voordeel is dat je vooruit denkt. Dit maakt de kans minder groot dat je op een later moment in je trades fouten maakt.

Grid bots

Grid bots zijn de meest simpele bots die je maar kunt verzinnen. Ze zijn gemaakt om buy low, sell high in praktijk te brengen. Je zet een paar aan- en verkooporders voor een bepaalde munt klaar, op vaste intervallen van de huidige prijs. Zolang de prijs binnen de bandbreedte beweegt, maak jij bij iedere trade winst.

De meest ideale strategie voor een grid bot is om deze in te stellen met een coin die in een stijgende lijn zit.

Het mooie aan een grid bot is dat het met iedere coin goed werkt. Zelfs met een grid op Bitcoin tegen Euro’s (of meestal dollars) kun je mooie rendementen halen.

Als je onzeker bent over hoe je je grid bot in moet stellen, dan helpt 3commas je een handje. Op www.grid-bots.com staat een tool die je helpt om grids te berekenen. Om een grid bot in te stellen, heb je maar een paar gegevens nodig, zoals je hiernaast ziet.

3commas grid bot

DCA bots

DCA staat voor Dollar Cost Averaging. Je koopt een coin en probeert deze zo snel mogelijk met winst verkopen. Daalt de prijs van je asset, dan koop je bij om de gemiddelde aankoopprijs te verlagen. Een DCA bot is over het algemeen de meest winstgevende soort bot.

Bepalend bij een DCA bot zijn:

 • De startcondities. Je wilt uiteraard niet kopen op de top. De meeste strategieën zijn erop gericht om in een dip (op een support) te kopen, of juist als een coin al een stijgende trend laat zien.
 • Je bijkoopstrategie (safety orders). Als je aggressief bijkoopt, heb je meer geld nodig, maar ben je waarschijnlijk ook sneller uit je trades. Heb je te weinig safety orders, dan raak je dieper in de min.
 • De muntselectie. Welke coins ga je kopen? Kleinere coins zijn volatieler, maar grotere coins geven wat betrouwbaardere signalen.
 • Het winstpercentage. Hoeveel winst ga je maken per trade?

Gelukkig heeft 3Commas een mogelijkheid om te paper traden. Je handelt niet met echt geld. Zo kun je snel verschillende configuraties testen (al moet je zeker niet te snel conclusies trekken).

Hieronder vind je een link naar een relatief simpele voorbeeldbot op basis van de QFL-indicator (Quickfingers Luc). De instellingen zijn heel simpel en vrij conservatief, maar geven een goed beeld van hoe eenvoudig het kan zijn. Voel je vrij om met deze instellingen aan het werk te gaan, maar geen garanties dat jij hier ook winst mee kan helpen.

1. Meld je eerst aan bij 3commas via deze link

2. Log in bij 3commas

3. Klik dan deze link aan om de instellingen te zien en over te nemen.

Op de marketplace van 3commas zijn ook diverse bots te krijgen. Voor sommige van deze bots moet je betalen. Doe goed onderzoek voordat je een bot uit de market place gebruikt, want deze zijn soms geoptimaliseerd voor bepaalde marktomstandigheden.

Hodl bot

Een relatief nieuwe functie om gespreid over de tijd te investeren. Je koopt dan bijvoorbeeld iedere week voor $100 aan Bitcoin. Voorwaarde is wel dat je hier de funds voor klaar hebt staan.

Het is een handige manier om een DCA strategie voor de lange termijn uit te voeren, maar niet meer dan dat.

Option bots

Deze heb ik zelf nog nooit gebruikt, dus de info die hier volgt heb ik even uit het boekje.

Met de optionsbot stel je voorgeprogrammeerde optiestrategieën bij Deribit, een soort opties exchange.

Als namen als long straddle, strap of de bear put spread je als muziek in de oren klinken, dan kun je deze functie gebruiken.

Ervaringen met 3commas

3commas is een prima app als je het traden voor een deel wilt uitbesteden aan een machine. De mogelijkheid om SmartTrades te plaatsen helpt je direct om het daytraden te vergemakkelijken om je winstgevendheid te vergroten. Met de trailing take profit haal ik gemiddeld genomen zo’n 10% meer winst dan ik oorspronkelijk voor ogen had.

In het eerste begin lijkt 3commas een beetje overweldigend door alle instelmogelijkheden. Gelukkig staat er bij iedere functie een tool-tip (een vraagtekentje) met daarin een korte uitleg. Op vrijwel iedere pagina staat een verwijzing naar een video waarin de functionaliteit wordt uitgelegd.

Het mooie aan 3Commas vind ik dat er een zekere gelaagdheid in zit. Je kunt vrij eenvoudig beginnen, bijvoorbeeld met een smart trade of een grid bot. Je kunt het dan zo gek maken als je zelf wilt. Als je wilt, kun je zelfs eigen indicatoren ontwikkelen en deze met 3commas laten praten. Dit is wel voor gevorderden en iets waar ik ook niet aan toe ben.

3commas winst

De belangrijkste vraag voor veel mensen natuurlijk is hoeveel winst je kunt maken met 3commas. Daar is geen eenduidig antwoord op. De bot is een gereedschap. De aankoop van een goede hamer maakt je ook nog geen goede timmerman. En als je met een goede hamer hard kunt slaan, moet je vooral je duim niet raken 🙂

De SmartTrades helpen je zeker om meer uit je succesvolle trades te halen. Je beperkt verderop automatisch je risico, terwijl je meer winst kunt maken met de trailing take profit.

Een grid bot is een relatief veilige manier van bot trading. Je kunt hier kiezen om te gaan handelen in een coin die je sowieso ook wel wilt houden.

Een DCA bot brengt meer risico met zich mee, maar de mogelijkheden voor winst zijn ook groter. Wanneer een bot goed werkt, kun je deze soms ook lange tijd laten draaien. Helemaal hands-off is het niet, want af en toe moet je een trade die in de min staat sluiten of een duwtje geven. Ook je blacklist, de lijst met coins die je niet wilt traden, heeft soms een kleine update nodig.

3commas risico

Het belangrijkste risico bij het gebruik van een tool als 3commas ben jezelf. Vooral bij mensen die DCA bots gebruiken, zie je nog wel eens dat ze te optimistisch zijn. Ze draaien in een rustige markt in de paper trading een behoorlijke winst en nemen de bot in gebruik. Na een paar dagen is er een keer een scherpe daling en alle trades zitten diep in de min.

Als je besluit om een bot te gaan draaien met safety orders, ga dan na hoeveel orders je nodig hebt bij een scherpe daling. En houdt zelfs dan nog wat extra geld aan de hand.

Het is verder verleidelijk om handmatig in te grijpen bij de bot, maar doe dit alleen als je een goede reden hebt. Zelf doe ik dit alleen eigenlijk alleen als een coin flink daalt door slecht nieuws of als ik een keer moet bijchippen.

Kosten van 3commas

Een deel van de functionaliteiten van 3commas is gratis te gebruiken, maar je loopt dan al snel tegen beperkingen aan. Zo mag je maar 1 SmartTrade zetten. Als je meer bots/trades wilt draaien, moet je hiervoor een abonnement afsluiten.

3commas prijs

Hieronder zie je een overzicht van de abonnementen bij 3commas.

Als je het mij vraagt, moet je of voor starter gaan, of voor pro. Starter geeft je toegang tot een onbeperkt aantal SmartTrades en deze investering haal je er makkelijk uit als je een paar goede trades per maand plaatst.

Met Pro kun je meerdere DCA bots naast elkaar starten. Dit is handig als je bijvoorbeeld bots in stablecoins en dollars wil gebruiken. Als je startkapitaal hoog genoeg is, haal je je investering er makkelijk uit als je goed getweakte bots hebt draaien.

Als je al een account hebt, kun je 10% korting verdienen door de kortingscode ‘vrijkdom’ aan je account toe te voegen (op de pagina subscriptions, boven de tabel met de abonnementen).

Gratis gebruik maken van 3commas?

3Commas is gratis te gebruiken als je met 3commas handelt op FTX. Let wel dat het niet bekend is hoe lang deze actie duurt.

FTX is een aardige exchange, maar het handelsvolume is er wel wat lager dan op andere beurzen. Bovendien ben je bij sommige coins gedwongen om met futures te handelen. Hiermee kun je per ongeluk een hefboom toepassen of short gaan.

Stappenplan voor gratis 3commas

1. Meld je aan bij FTX

2. Registreer je bij 3commas.

3. Log in bij 3commas en dan via 3commas naar FTX

Voordelen 3commas

Hieronder som ik de belangrijkste pluspunten aan 3commas nog even op:

 • Unieke handelsmogelijkheden: Hoe geavanceerd sommige exchanges ook zijn, met 3commas heb je veel meer mogelijkheden.
 • Duidelijke interface: de vormgeving van 3commas is heel duidelijk.
 • Uitgebreide uitleg: De documentatie bij 3commas is prima. De tool-tips (vraagtekentjes) geven een prima uitleg, maar ook de documentatie in de help is goed.
 • Paper trading: Met paper trading kun je goed verschillende set-ups nabootsen. Je kunt ook bestaande bots kopiëren, zodat je snel kleine aanpassingen kunt testen.
 • Uitgebreide community: 3Commas is een van de grootste bot trading platforms ter wereld. Daarom zijn er veel extra tools ontwikkeld die je kunt ‘aansluiten’ op 3commas. Ook staat YouTube vol met video’s over strategieën (die je uiteraard wel altijd eerst moet testen).
 • Prima klantenservice: De klantenservice is ook in het weekend aanwezig en reageert meestal erg snel. De meeste antwoorden zijn ook niet ‘scripted’, de medewerkers lezen je vraag echt.

Nadelen 3commas

 • Geen backtesting: Hoewel paper trading heel handig is, kun je niet precies inschatten hoe je bot zich gedraagt in alle marktomstandigheden.
 • Beperkt aantal indicatoren: Je kan bij 3commas behoorlijk wat indicatoren gebruiken, maar andere bots hebben er een stuk meer. Gelukkig is dit op te lossen door TradingView te gebruiken.
 • Niet goed geschikt voor kleine traders: Je hebt een serieus startbedrag nodig om uit de kosten te komen met 3commas.

Handige extra’s voor 3commas

3commas is een van de grootste aanbieders van crypto bots en dat maakt dat er ook veel mogelijkheden zijn om je trades nog verder te verbeteren. Ik benoem er een paar.

3Commas app store

3commas heeft een app store, waarin ontwikkelaars mooie tools kunnen releasen die zij voor 3commas hebben gemaakt. Ik gebruik zelf geen enkele van deze tools, maar wellicht zit er iets van je gading bij.

3C-Tools

Een van de beste manieren om tot een succesvolle bot te komen is door uitgebreid te paper testen. Ik heb bijvoorbeeld uitgebreide tests gehouden om te bepalen hoeveel winst ik kan maken met een trade. Het is dan wel lastig om het overzicht te houden over de prestaties van je verschillende bots.

Bij 3C-tools kun je eenvoudig groepen aanmaken met verschillende bots en deze ook vergelijken. 3c-tools berekent ook allerlei andere kengetallen over je bots, zoals een duidelijk overzicht hoeveel safety orders (bijkoopmomenten) je hebt gehad. 3c-tools is volledig gratis.

Scripts

De volgende tip is voor de wat meer tech savvy users. Via een API-koppeling is het mogelijk om je bot ‘van afstand te besturen’, dus zonder in te loggen in de omgeving van 3Commas zelf. De Nederlander Cyberjunky heeft een aantal scripts gemaakt om je DCA-bots verder te automatiseren. Een greep uit de scripts:

 • Een script dat automatisch de winst herinvesteert (autocompound).
 • Een script dat muntselectie doet op basis van de top 100 (of wat je maar wilt) munten op Coinmarketcap
 • Een verbeterde trailing stop-loss
 • De mogelijkheid om munten te selecteren op basis van volatiliteit

Je vindt de volledige library van Cyberjunky hier. Je draait deze het best op een Raspberry Pi of een NAS. Heb je deze niet, dan kunnen werken sommige scripts ook via PythonAnywhere. Hier heb ik het autocompound script draaiende gekregen met de instructies van de programmeur.

Eigen indicatoren met TradingView

Hoewel je in 3Commas best veel mogelijkheden hebt als het gaat om startcondities (en de bijbehorende technische indicatoren), kan het zijn dat je tegen beperkingen aanloopt. In dat geval kun je met TradingView aan de gang en je eigen indicatoren maken.

De mogelijkheden met TradingView zijn eindeloos. Er zijn honderden standaardindicatoren (veel meer dan bij 3Commas) en je kunt deze ook nog combineren. Vervolgens gebruik je de webhooks om hiermee trades te triggeren in 3Commas.

Plaats een reactie