Beginnen met crypto – in 7 stappen op weg

Wil jij beginnen met crypto en weet je niet waar je moet beginnen? Ik begrijp het volledig, de wereld van crypto oogt soms wat ingewikkeld met alle termen. Aan het eind van dit artikel hoop ik dat jij met vertrouwen kunt starten met crypto. Ik geef je een stappenplan waarmee je de basics van het investeren onder de knie krijgt en je eerste stappen kunt zetten.

Stap #1: Begrijp de basics van crypto

Het is belangrijk om eerst even uit te zoomen. Wat is crypto eigenlijk?

Cryptovaluta zijn digitale munten die staan opgeslagen in een groot openbaar kasboek, de blockchain. Dit kasboek is beveiligd, zodat niemand zomaar alle munten naar zich toe kan trekken. Er zijn verschillende manieren waarop blockchains worden beveiligd, maar dat voert voor nu te ver.

Verder is het goed om te weten dat crypto niet per definitie is bedoeld als betaalmiddel. Ethereum is bekend vanwege de ‘smart contracts’, dit zijn voorgeprogrammeerde transacties. Andere cryptomunten dienen als betaalmiddel in een spelletje of geven stemrecht in een decentrale organisatie.

In dit artikel leg ik uit wat een blockchain is en waar het voor dient.

Stap #2 Ontwikkel een strategie

Cruciaal bij iedere investering is dat je nadenkt over een strategie. Wat is je plan? Koop je crypto voor de lange termijn of ga je op korte termijn winst proberen te maken door te daghandelen?

Simpel gezegd; als je crypto voor de lange termijn koopt, dan is het rendement over het algemeen redelijk. De strategie kost weinig tijd, maar je hebt wel geduld nodig. Ik heb hier een stukje geschreven met wat cryptoportfolio’s voor de lange termijn.

Ga je daghandelen, dan probeer je geld te verdienen door te speculeren op de koersschommelingen van vandaag en de komende dagen. Lees hier meer over hoe je een start maakt met daghandelen.

Stap #3 Kies een exchange

Een exchange is een beurs of marktplaats waar je je geld omzet naar crypto. De meeste mensen hebben het liefst een exchange waar je:

  • Met iDeal euro’s kunt storten
  • Nederlandstalige ondersteuning hebt
  • Een groot aantal verschillende coins kan kopen
  • Een goede beveiliging hebt, zodat je je coins niet kwijtraakt
  • Niet te veel kwijt bent aan kosten
  • Opgenomen in het register van de De Nederlandsche Bank

Bitvavo is een Nederlandse exchange die wat dat betreft alle boxjes afvinkt, zoals je ook leest in mijn review.

Alleen als je met hefbomen wilt handelen of exotische munten wilt kopen, dan moet je (soms) verder kijken naar bijvoorbeeld ByBit of Kucoin. ByBit en Kucoin zijn exchanges waar je crypto voor crypto verhandelt. Je hebt dan nog steeds eerst een account bij Bitvavo nodig. Je koopt daar crypto en verstuurt dit dan naar de andere exchange.

In dit artikel lees je wat er allemaal mogelijk is voor traders bij Bybit.

Stap #4 Koop de bijpassende munten

Het kopen van crypto is verrassend eenvoudig. Laten we Bitvavo als voorbeeld nemen. Je selecteert de cryptomunt die je wilt kopen, voert het bedrag in dat je wilt uitgeven en je hoeft daarna alleen nog maar de koopknop in te drukken.

Je koopt dan uiteraard wel tegen de geldende marktprijs. Verwacht je dat de prijs gaat dalen, dan zet je in ‘geavanceerd’ heel snel een zogeheten limietorder. Zo koop je je crypto pas als de prijs daalt naar het door jou gewenste prijsniveau.

Stap #5 Sla je coins veilig op

Geen zorgen, in principe staat je geld veilig bij een exchange als Bitvavo. Toch is het verstandig om je crypto in eigen beheer te nemen als je het op korte termijn niet nodig hebt. Er kan immers van alles gebeuren.

De meest veilige manier is om je crypto te bewaren op een hardware wallet, zoals de Ledger. Dit is een soort usb stick met daarop je eigen wallet. Je crypto is alleen toegankelijk voor iemand die jouw hardware wallet heeft én jouw wachtwoord heeft.

Uiteraard geldt dit alleen als je je crypto voor de langere termijn bewaard. Verwacht je binnen een maand weer te verkopen, dan is het meestal te veel moeite.

Stap #6 Leer meer, maar wees voorzichtig met de informatie die je haalt

De cryptomarkt is continu in beweging. Weet dus wat je doet, als je gaat beginnen met crypto. Zelfs als je een simpele strategie hanteert (je investeert bijvoorbeeld alleen in Ethereum en Bitcoin), dan is er noodzaak om de markt te volgen.

Er zijn allerlei mensen die nieuws over crypto de wereld in slingeren, maar soms hebben deze een eigen belang. Ze promoten cryptomunten waar ze zelf al in geïnvesteerd hebben en dat soort werk.

Tegelijkertijd is het wel handig om de cryptowereld beter te begrijpen. Dat is essentieel om betere tradingsbeslissingen te maken. Op de volgende plekken leer je meer over hoe de cryptomarkt in elkaar zit:

  • AllesOverCrypto heeft een uitgebreid programma waarin je enorm veel basiskennis opdoet over crypto. Daarnaast krijg je toegang tot een besloten community, zodat je ook op de hoogte blijft.
  • De mannen van DoopieCash hebben een paar uitgebreide programma’s waarin je heel goed leert te traden.

Stap #7 Evalueer je strategie

Je doet kennis op. De cryptomarkt verandert. Je doelen veranderen. Je cryptostrategie is daarom nooit helemaal 100% af. Herzie dus af en toe je strategie. Zoek bewust naar informatie en maak geen overhaaste beslissingen.

Hopelijk heb je nu de juiste kennis opgedaan om te handelen in crypto. Loop je toch nog tegen problemen aan, laat dan een reactie achter en ik help je graag verder.

Plaats een reactie