Nexo Review – 10% rente en meer, maar ook stabiel?

Nexo is een cryptobank. Vraag en aanbod voor leningen in crypto (ook stablecoins) komen hier bij elkaar. In tegenstelling tot bij een normale bank, betaalt Nexo nog wel behoorlijke rentes uit. Sterker nog, de rentepercentages lopen in de dubbele cijfers.

Het is logisch dat dit misschien wat vragen bij je oproept. Daarom bespreek ik in deze Nexo Review hoe dit werkt en of het veilig is. Je leest onder meer:

  • Wat Nexo is
  • Hoe Nexo hoge rentes kan betalen
  • Of je geld veilig bij Nexo is
  • Hoe het zit met het gebruikersgemak
Wanneer je gaat cryptosparen bij Nexo, kun je hoge rentes ophalen. De basisrente is prima, maar die kun je op verschillende manieren verhogen, bijvoorbeeld door de eigen token NEXO aan te houden. 

De verschillende opties en de bijbehorende rentepercentages maken de beloningen wat onoverzichtelijk. Daar staat tegenover dat de app en site heel gebruiksvriendelijk is. 

De rentes die je over je crypto krijgt, zijn erg aantrekkelijk. Niet alleen ten opzichte van je bank, maar ook ten opzichte van de concurrentie. Daarnaast heeft Nexo zo op het oog de beste veiligheidsmaatregelen van cryptobanken. Dit alles maakt dat Nexo een goede partij om je crypto harder aan het werk te zetten. 

Het mooiste voordeel is dat je bij Nexo rente kunt krijgen over een aan de euro gekoppelde stablecoin. 

Daarnaast heeft Nexo liefst twee mooie welkomstacties, waarvan je er helaas maar een kunt gebruiken. 

Gebruik deze link als je $1000 aan crypto gaat storten. Je ontvangt dan $100 bonus na 30 dagen. 

Kun je op dit moment geen $1000 missen. Meld je dan via deze link aan voor Nexo en ontvang voor $25 aan Bitcoin. Stort hiervoor $100 of meer en laat dit tegoed 30 dagen staan. 

Let op: de waarde van de crypto die je stort, moet de gehele periode boven de $100 blijven. Stort dus meer dan $100 als je bijv. Bitcoin gebruikt.

Wat is Nexo?

Nexo is simpel te omschrijven als een cryptobank. Via Nexo gebruik je je crypto als onderpand om geld te lenen. Uiteraard moet er ook kapitaal zijn om uit te lenen en dat kun jij ook beschikbaar stellen bij Nexo. Dan ontvang jij een behoorlijke rente.

Hoe verdient Nexo geld?

Ook al betaalt Nexo keurige rentes, het bedrijf is natuurlijk geen liefdadigheidsinstelling. Hoe verdient het bedrijf dan haar geld?

Allereerst met de leningen natuurlijk. Mensen betalen rente om een lening af te sluiten met hun crypto als onderpand.

Maar Nexo doet meer om geld te verdienen. Het bedrijf stelt ook liquiditeit beschikbaar aan crypto exchanges en grote financiële instellingen.

Een andere manier waarop Nexo geld verdient is met een soort investeringsfonds voor blockchainprojecten.

In tegenstelling tot concurrent Celsius, is Nexo niet actief in DeFi. Gelukkig maar, want Celsius is twee keer grote sommen geld kwijt geraakt door hacks.

NEXO token

Nexo heeft een eigen cryptomunt. Het bezit hiervan levert je voordelen op bij het bedrijf. In het vervolg van dit artikel verwijs ik naar de token van Nexo door deze in hoofdletters te schrijven. NEXO dus.

De voordelen van het bezit van de token (in de wallet bij Nexo) zijn onder andere een lagere rente op leningen en een hogere rente op het sparen.

Daarnaast kun je je rente laten uitkeren in NEXO. De rente wordt hierdoor ook hoger. Of dit het waard is, moet je zelf weten.

Mijn strategie met rente in NEXO: Ik heb meer dan 10% van mijn portfolio in NEXO staan voor de hoogste rente. Eens per maand (of bij nieuwe inleg) verkoop ik 75% van het overschot aan NEXO (het gedeelte boven de 10%). 

Diensten van Nexo

Nexo is vooral bekend als een soort cryptospaarbank, maar wat kun je er nog meer mee? De belangrijkste functies zet ik graag voor je op een rij.

Nexo Earn (rente bij Nexo)

Nexo Earn is waar de meeste mensen in geïnteresseerd zijn. Je stalt je crypto bij Nexo en je ontvangt er rente over. Je hoeft je geld maar over te maken en de teller begint te lopen.

Op dit moment is de basisrente als volgt:

Crypto: 4% per jaar

Fiatgeld (dus bijv. euro’s): 4%

Stablecoins: 8%

NEXO: 7%

Er is een basisrente en die kun je op drie manieren laten stijgen.

  1. Door te kiezen voor een vaste termijn. Bij bijv. Bitcoin krijg je 1% meer rente als je je Bitcoin een maand vastzet. Als je er voor de langere termijn inzit, is dit mooi meegenomen.
  2. Door je rente te laten uitbetalen in NEXO. Je krijgt dan tot 2% meer rente.
  3. Door meer NEXO aan te houden. Wanneer 10% van je totale vermogen bij Nexo in NEXO-tokens is, krijg je 1-2% bonusrente. Bij 1% en bij 5% gaat de beloning ook al omhoog.

Hieronder zie je een overzichtje van hoe de rentepercentages stijgen naarmate je meer NEXO aanhoudt.

Geld lenen (Nexo Borrow)

De tweede optie bij Nexo is geld lenen, waarbij je je crypto als onderpand gebruikt. Een simpel voorbeeld: je hebt 1 Bitcoin en de prijs van Bitcoin is $30000. Je kunt dan tot maximaal 50% van je Bitcoin opnemen.

Hier betaal je uiteraard wel rente over. De laagst mogelijke rente is 0%, terwijl de hoogst mogelijke rente 13,9% is. Dit hangt af van hoeveel je leent en van hoeveel NEXO je hebt.

Let er wel op dat als de waarde van je onderpand daalt, dat je een margin call kunt krijgen. Je kunt eerst bijstorten of je lening deels afbetalen, maar als je daar te lang mee wacht, gaat Nexo jouw onderpand verkopen.

In een situatie is de rente die je betaalt 0%. Dit is wanneer je minder dan 20% van de waarde van je onderpand leent én wanneer je meer dan 10% van je vermogen in Nexo tokens hebt.

Nexo Exchange

Nexo heeft ook een exchange waar je coins ‘swapt’, oftewel omwisselt. Je wisselt je Bitcoin om voor USDT (bijv.) tegen de dan geldende koers.

Nexo adverteert dat je kosteloos kunt swappen. Dat lijkt ook te kloppen, maar er is een ‘spread’ en die kan behoorlijk zijn. Het is ook niet inzichtelijk wat deze spread is. Er circuleren verhalen op het internet waaruit blijkt dat deze behoorlijk kan zijn. Afhankelijk van hoeveel Nexo je in je wallet hebt staan, krijg je wel een gedeelte van deze spread terug.

Voordat je een transactie doet, vergelijk de prijs dan even met eenzelfde handelspaar op bijvoorbeeld Binance. Geregeld is het goedkoper om je crypto te versturen naar Binance en dan daar te verhandelen.

Nexo exchange swap

Nexo Card

Nexo heeft een creditcard waarmee je een cashback reward krijgt. Je kunt kiezen tussen 0.5% in Bitcoin of 2% in NEXO. Dit klinkt uitstekend, maar ook deze kaart steekt wat ingewikkeld in elkaar. Je leent namelijk tegen je eigen crypto.

Als je minder dan 20% van je gestalde vermogen leent (loan to value), dan betaal je geen rente. In theorie is het dus een heel winstgevend model, omdat je gratis geld leent. Daar staat tegenover dat je bij een klein foutje (je leent even iets te veel), mogelijk 14% rente betaalt.

Als je een grote som geld bij Nexo hebt staan, dan kun je dit min of meer gratis uitgeven. Houd er wel rekening mee dat je ook door een daling van een asset boven de 20% kunt komen.

Een voorbeeld: Je hebt voor €5000 aan Bitcoin bij Nexo staan. Je koopt voor €900 een telefoon, waarmee je loan to value op 18% staat. De koers van Bitcoin daalt met 15%, waardoor je Bitcoin nog maar €4250 waard is. Je loan to value is op dat moment 21.1% en dus betaal je rente.

De rente die je moet betalen daalt naarmate je meer NEXO tokens vasthoudt.

Aan de slag met Nexo

Wellicht weet je al voldoende en wil je aan de gang bij Nexo. Hoe gaat dit dan in z’n werk?

Het principe is heel simpel. Je maakt via deze link een account aan met gebruikersnaam en wachtwoord en je verifieert je e-mailadres. Je maakt gelijk 2FA aan om je account te beveiligen.

Vervolgens voer je de overige gegevens in en legitimeer je jezelf. Dit proces verloopt via Jumio, een betrouwbare partij voor digitale identificatie.

Gebruiksgemak

Nexo heeft apps voor Android en iOS en een mooie webinterface. De gehele omgeving ziet er duidelijk en clean uit.

De grootste complexiteit wordt wellicht nog gecreëerd door Nexo zelf. De dienstverlening is wat complex door de verschillende tarieven die afhankelijk zijn van je Nexo holdings.

Dienstverlening

Als je een vraag hebt over Nexo, dan kun je via een chatbot in contact komen met een medewerker. Deze gesprekken lopen wel in het Engels, maar dat zal voor de meesten geen probleem opleveren.

Crypto opnemen

Nexo rekent soms geld voor het opnemen van crypto naar je eigen wallet. Een opname per maand is altijd gratis.

Het bedrijf Nexo

Goed, dit klinkt best aardig, maar het is alleen wat waard als Nexo een betrouwbare onderneming is.

De rest van de review duik ik dan ook verder in het bedrijf. Wie zitten er Nexo en hoe zit het met de wet- en regelgeving? Welke risico’s loop je als je investeert in Nexo.

Registraties en vergunningen

Nexo heeft een grote partij registraties en vergunningen. Zo mag het bedrijf in de meeste staten in de VS gewoon haar diensten aanbieden. Verder is de organisatie aangemeld in onder andere Canada, Zwitserland en Hong Kong.

Het bedrijf heeft ook gewoon een registratie binnen de EU. Deze is in Litouwen en vandaar uit mogen ze de hele Europese markt bedienen. De registratie betekent dat zaken rondom de controle rond witwassen en criminaliteit goed geregeld zijn. Ook moet Nexo voldoen aan de privacywetgeving in Europa.

Het hoofdkantoor van Nexo staat in Londen.

Wie zitten er achter Nexo?

Nexo is opgericht door twee Bulgaarse ondernemers, Antoni Trenchev en Kosta Kantchev. Samen met Lyubcho Kostadinov, Kalin Metodiev en Vasil Petrov vormen zij het dagelijkse bestuur van Nexo.

Nexo vindt zijn roots bij Credissimo. Dit is een eveneens Bulgaarse kredietverstrekker. Credissimo is uitgegroeid tot een van de grootste fintech-ondernemingen van Europa.

Investeerders

Er worden zes investeerders van Nexo genoemd, waarvan Arrington XRP Capital uit de VS de bekendste is.

Overigens heeft Nexo zelf ook een investeringspoot. Hiermee hebben ze onder andere geïnvesteerd in 1Inch , Qredo en diverse exchanges.

Partners

Nexo werkt samen met een aantal grote namen uit de cryptowereld. Hieronder zitten bewaarbedrijven, uitgevers van stablecoins en tal van andere partijen.

nexo partners

Risico’s Nexo

Als er hoge rentepercentages betaald worden, dan verwacht je ook dat hier een bepaald risico tegenover staat. De risico’s zijn er ook zeker.

Liquiditeit

Een deel van de rendementen die Nexo behaalt, komt omdat ze assets uitlenen via DeFi. Dit gaat gepaard met risico’s. Dit gebeurde onlangs bij concurrent Celsius. Zij hadden veel geld in DeFi projecten. Door een paar hacks en door een probleem met vaststaande assets, had Celsius geen Ethereum meer liquide.

Het resultaat: Celsius blokkeerde de opname van crypto voor onbepaalde tijd. Zuur als je daar geld hebt staan.

In theorie is het mogelijk dat ook Nexo geen liquide middelen meer heeft. Via deze site, bijgehouden door een accountancykantoor genaamd Arminino, zie je of Nexo nog voldoende middelen in kas heeft.

Daarnaast heeft Nexo aangeboden om bij te springen bij Celsius ten tijde van hun liquiditeitsproblemen. Dit kan een marketingstunt zijn, maar het is waarschijnlijk een teken dat Nexo financieel wel goed zit.

Hacks

Een tweede risico is dat een DeFi-protocol waar Nexo in investeert, gehackt wordt. Je mag er vanuit gaan dat Nexo de assets dusdanig goed spreidt, dat ze door één hack niet in de problemen komen.

Een meer desastreus scenario is een hack bij Nexo zelf, maar dit risico is ook goed afgedekt. Zo gebruikt Nexo meerdere partijen om hun crypto veilig op te slaan. Mocht er toch iets misgaan, dan is er een verzekering ter waarde van $375 miljoen.

Uiteraard kan je eigen account ook gehackt worden. De kans dat dit gebeurt is vrij klein als je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, zoals 2FA.

Faillissement

In theorie kan het voorkomen dat Nexo failliet gaat. In dat geval ben je wat minder goed beschermd. Een traditionele exchange als Bitvavo is wat dat betreft veiliger, zeker omdat deze beurs ook een eigen bewaarbedrijf in het leven heeft geroepen.

Conclusie

Nexo is een soort cryptobank die vraag en aanbod voor leningen bij elkaar brengt. Vooral het uitlenen van je crypto-assets is voor veel investeerders interessant, omdat je een passief inkomen kunt opbouwen hiermee. Je crypto uitlenen via Nexo is ongetwijfeld de meest passieve manier om geld te verdienen met crypto.

De interface van de apps en website is prima en je leent binnen no-time geld (uit). De verschillende loyalty levels (gebaseerd op je NEXO holdings) maken alles een beetje complex. Doordat je NEXO tokens aanhoudt voor hogere rente, neemt je risico wel toe (maar je potentiële winst ook).

Belangrijk in deze turbulente tijden is dat Nexo een veilige indruk maakt. Dit is ook te verifiëren met hun audittool. Verder biedt de verzekering die het bedrijf heeft afgesloten ook enige houvast.

Meld je via deze link aan voor Nexo en ontvang voor $25 aan Bitcoin. Stort hiervoor $100 of meer en laat dit tegoed 30 dagen staan.

Wil je het serieus aanpakken? Pak dan $100 gratis door een bedrag van $1000 bij Nexo onder te brengen. Gebruik daarvoor deze link.

Let op: de waarde van de crypto die je stort, moet de gehele periode boven de $100 blijven. Stort dus meer dan $100 als je bijv. Bitcoin gebruikt.

Plaats een reactie