6 veelbelovende cryptomunten voor 2023

The bear markets are for building. In een slechte markt zie je juist dat investeerders kritischer worden en alleen geld steken in de projecten die echt goed zijn. In dit artikel geef ik 6 voorbeelden van crypto projecten die een uitstekende basis hebben en die hier in 2023 van kunnen profiteren.

Ik geef je hierbij een mooie uitgebalanceerde lijst. Ik deel wat stabiele projecten die hun waarde al hebben bewezen en wat nieuwe revolutionaire projecten.

Let wel: de informatie in dit artikel is geen financieel advies. Doe altijd je eigen onderzoek, want de markt kan elk moment volledig anders zijn.

#1 Monero (XMR)

Monero is een cryptomunt met een volledig unieke positie. Hoewel er allerlei coins zijn die een mate van anonimiteit beloven, is Monero de ultieme anonieme coin. Als je wat extra veiligheidsmaatregelen neemt, denk aan het gebruik van een VPN, dan kun je in principe volledig anonime transacties doen.

Monero is een stabiel project dat al sinds 2014 bestaat. Er staat een actieve community achter, al is een groot deel van deze developers anoniem.

Monero is volledig anoniem en dat trekt ongetwijfeld allerlei duistere figuren met sinistere bedoelingen aan. Maar het is gek genoeg ook een coin die gedijt bij onrust in de wereld. Veel ‘dissidenten’ krijgen geld via Monero. Human Rights Watch heeft Monero zelfs onderzocht als een van de opties om bijv. journalisten in onvrije landen te steunen.

Toegegeven, Monero is niet een munt waar je snel een hele grote klapper mee maakt. Het is wel een project dat het over het algemeen stabiel is en ook tijdens een bear market intensief gebruikt wordt.

Monero is aan te schaffen bij Bitcoinmeester, maar je kunt het dan niet opnemen naar een eigen wallet. Bij Kucoin en Binance kan dit wel.

#2 Cosmos (ATOM)

Het project Cosmos, ook goed bekend onder de naam ATOM, is een protocol dat verschillende blockchains met elkaar probeert te verweven. Grote blockchains als Cronos (van de crypto.com-exchange), Binance Smart Chain en Polygon (MATIC) zijn al aangesloten op dit netwerk.

Aan Cosmos wordt ongelooflijk hard gebouwd. Er zijn allerlei projecten die in de steigers staan. Er komt in de zeer nabije toekomst een soort wallet waarmee je diverse assets kunt beheren. Hieraan gekoppeld komt een decentrale exchange en de mogelijkheid om ‘wrapped’ Bitcoin en Ethereum te verhandelen.

Omdat Cosmos hiermee de kracht van verschillende netwerken combineert, is de kans best groot dat er veel waarde vastgelegd wordt op de blockchain. Deze waarde is in zichzelf weer interessant. Dit kan ertoe leiden dat andere netwerken zich aansluiten of dat investeerders naar Atom trekken.

Een laatste indicatie dat er hard aan Atom gebouwd is, is het aantal actieve programmeurs
. Dit is ook een indicatie dat er veel mensen geloof hebben in het project. Atom haal je bij Bitvavo.

#3 Radix (XRD)

Er zijn veel blockchains die de naam van ‘Ethereum-killer’ meekrijgen. Vaak gaat het dan om een blockchain die snellere transacties biedt, maar Radix heeft meerdere troefkaarten.

De eerste troefkaart is wel de enorme hoeveelheid transacties die het aankan. De uiteindelijke versie van Radix, die over enkele jaren moet draaien, is lineair schaalbaar. Dit wil zeggen dat je het netwerk steeds kunt uitbreiden. Er zijn nu al tests gedaan waarbij er 1 miljoen transacties per seconde werden gedaan. Ter vergelijking: Ethereum doet op dit moment nog enkele tientallen transacties per seconde.

Een andere troefkaart is de eigen programmeertaal, Scrypto. Deze programmeertaal is een stuk eenvoudiger dan Solidity of Rust, de programmeertalen waarin Ethereum en Solana zijn geschreven. Dit maakt de kans op hacks en programmeerfouten een stuk kleiner. Bovendien komt er een bibliotheek waarmee programmeurs geld kunnen verdienen met stukken code die zij geschreven hebben.

In onderstaande video zie je een uitleg van wat Radix allemaal kan.

In 2023 komt er een upgrade aan het Radix-netwerk die smart contracts mogelijk maakt. De komende jaren komt dan de uiteindelijke upgrade die de grote schaalbaarheid mogelijk moet maken. Dit is gelijk een van de grootste risico’s, want Radix staat al lange tijd in de steigers. De fundering werd al in 2013 (!) gelegd.

Een van de redenen dat ik grote prijsactie verwacht in 2023 is het aantal exchange listings. XRD staat, ondanks de grote belofte, alleen nog op wat minder bekende exchanges als Bitfinex.

#4 Chainlink (LINK)

Op het Ethereum-netwerk gebeurt van alles, maar een deel van deze groei komt niet terecht op de Ethereum blockchain, maar op een van de zogeheten layer 2 netwerken. Dit zijn als het ware lagen die bovenop Ethereum zijn gebouwd. Bekende namen zijn Optimism, Polygon (MATIC) en Arbitrum.

Met het ontstaan van deze verschillende netwerken op Ethereum, ontstaat er vraag naar waarheidsgetrouwe informatie uit de andere netwerken. Alleen wie is een betrouwbaar oracle, met andere woorden, wie levert er betrouwbare informatie aan? Ook als de informatie niet van een andere blockchain komt, blijft dit probleem bestaan. Ik kan best op een of andere obscure site zetten dat Nederland het WK voetbal in 2022 heeft gewonnen.

Chainlink is een protocol dat precies dit probleem oplost. Het heeft een systeem waarbij iemand LINK-tokens in de waagschaal moet leggen om als data-aanbrenger, ofwel oracle, te fungeren.

LINK is een token met een unieke propositie. Vroeger of later gaat de vraag naar deze oracles weer verder toenemen. Aan de ene kant door die versplintering van Ethereum over de verschillende layer 2 netwerken, aan de andere kant doordat transacties op Ethereum nog steeds makkelijker en goedkoper worden. Chainlink haal je bij Bitvavo of ByBit.

#5 GMX (GMX)

Een van de grootste problemen met crypto trading blijft het feit dat je centrale exchanges moet vertrouwen. Langzaam maar zeker komen er steeds meer opties bij. Een van deze opties is GMX.

GMX is een decentrale exchange die allerlei mogelijkheden biedt die je alleen bij een grote centrale exchanges (CEX) verwacht. Je kunt limit orders zetten, een stop-loss en zelfs een margin positie sluiten. In tegenstelling tot bij andere decentrale exchanges handel je ook in een grafische interface met charts en dergelijke. Het volume is nog wat laag, maar neemt door de onzekerheid rondom exchanges hand over hand toe.

De exchange GMX heeft ook een eigen token waarmee je een gedeelte van de trading fees toebedeeld krijgt. Bij stijgende volumes kan dit ineens hard gaan. En gezien het nu nog best beperkte aanbod van coins (je kan nu maar 4 munten verhandelen), is er nog enorm veel potentie voor groei. En die zal zeker komen, vooral als er na FTX nog een grote exchange in moeilijkheden komt. Al dit maakt een GMX een van de veelbelovende cryptomunten voor 2023.

GMX is te verhandelen via ByBit.

#6 Pluton (PLU)

Plutus is een van de weinig coins in de cryptomarkt die je in vrij grote getale kunt krijgen zonder dat je er geld aan hoeft uit te geven. Het is de token die je als beloning krijgt bij gebruik van de Plutus Debit Card. Met deze kaart verdien je 3% cashback op je aankopen, tot een maximum van €250. Wil je meer, dan kun je een abonnement afsluiten.

Je begint eenvoudig met Plutus via deze link of voer code ‘SdTzfR’ in bij aanmelding via de app.

Als kers op de taart krijg je afhankelijk van je abonnement ook nog ‘perks’. Dit is een cashback van minimaal €10 bij specifieke winkels/bedrijven. Met de gratis kaart haal je zo €17,50 per maand op, met een abonnement zo tientallen euro’s. Lees hier meer over de Plutus card.

Er zijn twee redenen dat ik veel van deze coin verwacht in 2023. Als eerste breidt Plutus uit naar Noord-Amerika, zodat mensen ook daar deze creditcard gaan gebruiken.

De tweede reden is dat je extra beloningen kunt krijgen als je een grote hoeveelheid Plutus vasthoudt (staking). Dit is niet voor iedereen interessant, maar als je een grootgebruiker bent wel. Als je sneller aan je staking target wil komen, dan moet je Pluton kopen op de vrije markt en dit leidt tot een hogere prijs.

In 2023 worden de staking requirements wat hoger. Koppel dit aan een hogere interesse doordat er meer klanten komen en dan is er best potentie voor een mooie stijging. Als je losse Pluton wil komen, kan dat via Coinbase.

Veelbelovende cryptomunten 2023

Ook al beginnen we 2023 met een relatief lage koers, er zijn altijd projecten die er uitspringen. Van de bovenstaande coins verwacht ik veel. Heb jij nog munten waar je echt iets van verwacht? Laat een comment achter.

Plaats een reactie